Kinderen & duiken

Door: Cecile Jenneskens Geplaatst: Sep 19 ,2019
Kinderen & duiken

03-06-2017: Er is veel discussie over de minimum leeftijd die voor duiken gehanteerd dient te worden. Dit heeft o.a. te maken met onduidelijkheid over de medische consequenties van het duiken op jonge leeftijd. Maar er zijn wel mogelijkheden voor kinderen om spelenderwijs te leren duiken.

 

Medische aspecten
Het is moeilijk om met objectieve gegevens een leeftijdsgrens te bepalen waarop het veilig is om te beginnen met de duiksport. De heersende bezwaren tegen duiken op jonge leeftijd hebben te maken met een te verwachten verhoogd risico. Maar dit risico is moeilijk in te schatten of te concretiseren.

Vanwege het te verwachten risico stelt de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) de leeftijdsgrens voor het verantwoord kunnen beoefenen van de duiksport op 14 jaar, bij voorkeur zelfs op 16 jaar. Kinderen jonger dan 14 jaar lopen een verhoogd gezondheidsrisico en dienen niet met perslucht te water te gaan, ook niet binnen de limieten die de verschillende organisaties stellen ten aanzien van duikdiepte en duiktijd. Deze geven een schijnzekerheid die met de huidige kennis van zaken niet verdedigd kan worden. De NVD tekent daarbij wel nadrukkelijk aan dat zij kinderen niet kunnen verbieden om te gaan duiken. Het is immers een aantrekkelijke tak van sport. Het besluit om een kind te laten duiken blijft altijd de verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers. Hoe beter gefundeerd zij hun besluit kunnen nemen, hoe veiliger het besluit zal zijn. Het is belangrijk om in de afweging ook zeker een medisch oordeel mee te nemen. De NVD adviseert daarom wel om ongeacht de leeftijd van het kind altijd eerst een medisch onderzoek te laten verrichten door een arts met verstand van zaken.

Mogelijkheden voor jonge duikers

8 JAAR
De meeste duikorganisaties hanteren een leeftijdsgrens van 8 jaar. Kinderen van 8 jaar kunnen spelenderwijs kennis gaan maken met de duiksport en duiken in een zwembad.

10 - 12 JAAR
Voor het buitenduiken worden per organisatie verschillende leeftijdsgrenzen aangehouden. Maar over het algemeen mogen kinderen vanaf 10 jaar duiken in het buitenwater (check altijd bij de duikorganisatie van je keuze welke leeftijdsgrens gehanteerd wordt). Er gelden voor kinderen wel andere dieptelimieten en bovendien mag er alleen gedoken worden onder begeleiding van een divemaster, instructeur of met ouder (met ouderlijk gezag).
Bij de meeste organisaties kun je met je eerste 'echte' duikbrevet beginnen vanaf 12 jaar. Je wordt dan ‘Junior duiker’. Je krijgt dezelfde theorie als een volwassen duiker en je mag dan duiken met een gebrevetteerde meerderjarige duiker. Wel geldt ook hier een afwijkende dieptelimiet van maximaal 10 tot 12 meter (ook dit is weer afhankelijk van de organisatie).
Na het eerste duikbrevet bieden de organisaties ook vervolgopleidingen voor jonge duikers aan.
Heb je nog niet de leeftijd om naar het buitenwater te gaan, dan kun je deelnemen aan leuke en spannende specialty’s in het zwembad. Bijvoorbeeld fotografie, nachtduiken in het zwembad etc. Mag je al wel het buitenwater in dan hebben de meeste organisaties een leuk programma’s die binnen je brevetdoelstelling vallen.

14/15 JAAR
Vanaf de leeftijd van ca. 14 jaar kan je brevet omgezet worden naar een
‘volwassen’ brevet. De exacte leeftijd waarop dit kan, kan per opleidingsorganisatie enigzins verschillen. Aan het omzetten van het brevet zijn soms kosten verbonden en je moet soms een extra duik maken, omdat je bij een junior brevet beperkende voorwaarden hebt gehad.

Handige links:

Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (N.V.D.)

PADI: Bubblemakers, Seal Team (vanaf 8 jaar)

NOB: Jeugdopleidingen (vanaf 8 jaar)

SSI: Scuba Rangers (vanaf 8 jaar)

IDD: Dolphin Rangers (vanaf 8 jaar)

IADS: Dolphin Rangers (vanaf 8 jaar)

WOSD: jeugdopleidingen (vanaf 8 jaar)

 

Gelezen 16302 keer
Rubriek: Tips

GRATIS VERZENDEN

  Vanaf € 50,-

14 dagen op zicht

  Gratis retourneren bij bestellingen
vanaf € 50,-

NIEUWSBRIEF

  Schrijf je in en blijf op de hoogte van acties & events!