Schoon & droog
Vocht kruipt waar het niet gaan kan, zand hoopt zich op en zeewater bijt in waar je dat niet wilt. Je ademapparatuur heeft heel wat te verduren, met alle risico’s van dien: verkalking, roest en schimmelvorming. Door je ademapparatuur na elke duik goed te spoelen en droog weer op te bergen, voorkom je een hoop ellende.
Spoelen
Spoel je ademautomaat na elke duik.
1. Zorg dat er tijdens het spoelen geen water in de 1e trap kan komen. Plaats daarom voor het spoelen de (stof)dop op de 1e trap.
2. Spoel vervolgens je gehele ademautomaat onder stromend water goed af, met bijvoorbeeld een douchekop of tuinslang. Gebruik leidingwater!
3. Spoel ook de binnenkant van de 2e trap goed af. Zorg dat je daarbij NIET op de purge-knop drukt!
Buiten het reguliere spoelen, kun je na vier à vijf duiken de ademapparatuur grondig reinigen door te spoelen in een sopje met afwasmiddel. Let op dat de 1e en 2e trap goed afgesloten zijn. Spoel goed na met leidingwater.
Drogen
Zorg dat je na het spoelen je apparatuur goed afdroogt. Dat voorkomt veel schimmelvorming en verkalking. Maak de slangen en de aansluitingen op de 1e en 2e trap droog door de sleeves van hun plek te halen. Water in de middendrukkamer kan verkalking veroorzaken die je niet ziet en waar je slecht bij komt. Zorg dus na elke duik dat het water uit de middendrukkamer is en blaas de kamer met een blaasventiel droog. Heb je een koudwaterkit? Dan is de middendrukkamer afgesloten en kun je deze stap overslaan.
Blaas ook altijd de kraan van je duikfles droog voor je de 1etrap op de kraan monteert.
Winterstop?
Duik je niet in de winter? Dan is dat de ideale tijd om je ademautomaat in te leveren voor een servicebeurt om deze veilig en up-to-date te houden. Omdat je in deze periode toch niet duikt, kun je de automaat even missen voor het onderhoud. Het is verstandig om de servicebeurt uit te laten voeren kort na je laatste duik. Na de servicebeurt is je automaat grondig schoon & droog en komt zo goed de winter door. En jij bent in het voorjaar meteen startklaar!