Duikflessen & kranen

Door: Peter Dahler Geplaatst: Apr 11 ,2022
Duikflessen & kranen

Tegenwoordig worden weer steeds meer oude duikflessen ter keuring aangeboden en daardoor neemt het risico op een verkeerde fles-kraan combinatie toe. Maar waarom vormt dit een risico en wat kun je zelf doen om je duikfles in goede staat te houden?

Het gevaar van een verkeerde fles-kraan combinatie ontstaat tijdens het vullen van je duikfles. De fles komt onder grote druk te staan en als de fles en de kraan niet goed op elkaar zijn aangesloten, ontstaat het risico dat de kraan met grote kracht van de fles af schiet. Schieten is daarbij een understatement. Feitelijk ontstaat er een explosie met rondvliegende onderdelen. In 2013 zijn hier dodelijke slachtoffers door gevallen en vulstations zijn sindsdien alert op de combinatie van fles en kraan. Een vulstation weigert je duikfles te vullen als de fles en de kraan niet met elkaar overeenkomen of als je duikfles uit de keuring is. Ook bij twijfel heeft het vulstation het recht om een fles te weigeren. Daar kun je boos om worden of teleurgesteld door zijn omdat je niet kunt duiken, maar de weigering is terecht: jouw duik is tenslotte niet het leven van de vuller waard.

Het foute van een fles-kraan combinatie zit in de draadschroeven die gebruikt worden en de ouderdom van de duikflessen die nog steeds in omloop zijn. Duikflessen van voor 1995 (inmiddels dus 22 jaar oud) waren voorzien van een G3/4 of M25x2 draad. Vanaf 1996 is de Europese standaard van kracht die stelt dat de kraan voorzien moet zijn van een M25x2 draad. Maar aangezien kraan en fles los verkrijgbaar zijn, kan het zijn dat een oude duikfles met een G3/4 schroefdraad voorzien wordt van een nieuwe kraan met M25x2 draad. En dan wordt het gevaarlijk. Je kunt zelf zien of kraan en fles goed op elkaar aansluiten. Beide dienen te zijn voorzien van een markering die aangeeft welke draadsoort is toegepast. Deze moeten gelijk zijn. Is dit niet het geval, twijfel je of ontbreekt de markering? Vraag dan advies bij je gebruikelijke inleverpunt voor de keuring van je duikfles(sen).

Problemen met duikflessen ontstaan echter niet alleen als kraan en fles niet goed op elkaar aansluiten. De keurdatum is een tweede belangrijke pijler voor je vulstation. Is je fles uit de keuring? Ook dan zal een goed vulstation je fles niet vullen. De keuring is er namelijk niet voor niets.

Tijdens de keuring wordt je fles getest op een aantal punten, waaronder de drukbestendigheid. Het keurstation test de fles hydrostatisch met een druk die 1,5 maal hoger is dan de druk die de fles mag hebben om te kijken of de fles deze druk aankan. Daarnaast wordt je fles gecontroleerd op putcorrosie en roestvorming. Het keurstation controleert ook of de juiste kraan op de duikfles zit. Het keurstation doet echter geen kraanservice. En ook die is belangrijk.

De kraan van je duikfles staat bij elke duik bloot aan de elementen. Daardoor ontstaat slijtage, kalkvorming en hopen vuilresten zich op. Tijdens de kraanservice wordt de kraan grondig getest en gereinigd zodat hij weer optimaal functioneert.

Laat je duikfles dus elke vijf jaar keuren en laat de kraanservice elk jaar uitvoeren tegelijk met het onderhoud van je ademautomaat. Je duikfles kan zo weer tegen een stootje en geeft geen onnodige risico’s.

Gelezen 4991 keer
Rubriek: