Latex allergie. En nu?

Door: Peter Dahler Geplaatst: Apr 11 ,2022
Latex allergie. En nu?

Latex allergie. En nu?

Heb jij na het duiken wel eens last van jeuk, rode huid of huiduitslag in je nek of op je polsen? Dan heb je mogelijk last van latex allergie. Je huid reageert dan op het contact met de latex seals van je droogpak. Je reactie kan overigens ook veel heftiger zijn: een latex allergie kan zelfs leiden tot een anafylactische shock.

De allergische reactie kan op twee manieren veroorzaakt worden. Ofwel je bent allergisch voor het sap van de rubberboom waar latex van gemaakt wordt. Dit sap bevat veel eiwitdeeltjes en die kunnen de allergische reacties veroorzaken. het kan ook zijn dat je reageert op de chemicaliën die gebruikt worden om latex seals te produceren.

Latex allergie komt niet veel voor, maar als je er last van hebt is het zaak hier rekening mee te houden. Soms is dit zelfs van levensbelang. Gelukkig is er voor het gebruik van je droogpak een eenvoudige oplossing voorhanden: we vervangen je latex seals (nekseal en polsseals) door siliconen seals.

Siliconen seals hebben het bijkomende voordeel dat ze zeer flexibel zijn en goed bestand tegen weersinvloeden. Een ander voordeel is dat je heel eenvoudig en snel zelf je seals kunt vervangen als deze kapot gaat. Een nadeel is echter dat siliconen seals niet verlijmbaar zijn. Latex seals worden aan je droogpak gelijmd, maar dat kan dus niet met siliconen seals. Daarom gebruiken we een speciaal ringsysteem waarmee de seals aan je droogpak bevestigd kunnen worden.

Polsseals
SI TECH heeft speciaal hiervoor meerdere ringsystemen ontwikkeld. De meest gebruikte is het Antaresringsysteem. Dit ringsysteem kan in principe op elk droogpak verwerkt worden. Koop je een nieuw droogpak en weet je dat je een latex allergie hebt? Dan kun je het ringsysteem meteen af fabriek laten monteren. Ontdek je pas na aanschaf dat je een latex allergie hebt? Dan kan het ringsysteem alsnog op je droogpak gezet worden. Maar dat kan alleen als de doorgang van de mouw bij de polsen wijd genoeg is om het systeem te plaatsen. Veel droogpakmerken houden hier tegenwoordig rekening mee en maken de polsopening groot genoeg om het ringsysteem te kunnen monteren. Is dit niet zo, dan kan indien mogelijk de mouw ingekort worden om het systeem te plaatsen.

Nekseals
Als je een latex allergie hebt, dan reageer je natuurlijk niet alleen op de latex polsseals van je droogpak, maar ook op de latex nekseal. SI TECH heeft ook hier een oplossing voor ontwikkeld: het Dynamic Quick neck-ringsysteem, waarmee een silicone nekseal op je droogpak gemonteerd wordt d.m.v. een flexibele ring. Met een speciale tool kun je daar de silicone nekseal op monteren. Een goed reparatiecentrum laat je zien hoe dat moet en daarna kun je dit eenvoudig zelfstandig doen.

Ringsysteem
Nog een tip: heb jij ringsystemen op je droogpak? Zorg er dan altijd voor dat je een reserve seal in je gereedschapskist hebt zitten, dan kun je altijd duiken. Geen jeuk of huidirritatie meer!

 

Gelezen 491 keer
Rubriek: