Tips voor onderhouden duikmaterialen

 

Op deze pagina vind je tips over wat je zelf kunt doen om je duikmaterialen in goede staat te houden.

 

Ademautomaat

 • Spoelen
  Spoel de automaat na elke duik, ook na een duik in zoet water of in een zwembad, goed af met leidingwater. Dit zorgt er voor dat al het vuil, zand, zout en/of chloor de automaat niet kan aantasten. Zorg dat de stofkap van de eerste trap er op zit, zodat er geen water in kan komen. Druk bij het afspoelen van de tweede trap NIET de waterloosknop in, want anders komt er water in de slang.

 • Servicebeurt
  Laat de ademautomaat elk jaar servicen door een erkend monteur. Dit onderhoud dient te geschieden volgens de fabrieksvoorschriften en met gebruik van originele onderdelen. Tijdens dit onderhoud kunnen meteen de laatste update’s verwerkt worden. Als het goed is ontvang je van de monteur een onderhoudsrapport waarin staat welke onderdelen vervangen zijn en waarin de gemeten waarden voor én na de onderhoudsbeurt genoteerd staan.
  Vraag na afloop om uitleg en om de oude onderdelen die bij de onderhoudsbeurt vervangen zijn.

 

Duikcomputer

 • Spoelen
  Spoel de duikcomputer na elke duik af met leidingwater.

 • Batterij
  De meeste computers geven aan wat de batterijspanning is. Controleer de batterijspanning ruim voor je op vakantie gaat. Laat de batterij indien nodig tijdig vervangen. Het is niet raadzaam om dit zelf te doen omdat de computer na vervanging van de batterij weer waterdicht afgesloten moet worden.

 • Handbagage
  Als je met het vliegtuig gaat, zorg er dan voor dat je duikcomputer in de handbagage zit, dit in verband met het drukverschil.

 

Trimvest

 • Spoelen & reinigen
  Spoel het trimvest na elke duik af met leidingwater.Vergeet hierbij de inflator en de snel-ontluchter niet. Reinig één tot twee keer per jaar de binnenkant van het trimvest. Hiervoor zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar bij je verkooppunt. Zorg voor een reinigingsmiddel dat de coating aan de binnenzijde van het vest niet aantast. Gebruik nooit huishoudelijke reinigingsmiddelen want hier zitten vaak bijtende middelen in waar de coating niet tegen kan.

 • Inflator
  Laat de inflator tegelijk met de jaarlijkse servicebeurt van de ademautomaat nakijken.

 

Duikfles

 • Spoelen
  Spoel de buitenkant van de fles na elke duik (zeker na een duik in zout water).

 • Fles & Kraan
  Zorg dat de schroefdraad van afsluiter (kraan) en duikfels identiek en passend zijn. Dit ter voorkoming van ongevallen bij het vullen en gebruik van de duikfles.

 • Bewaren
  Plaats duikflessen nooit in de buurt van hittebronnen. Gebruik je je fles lang niet? Bewaar deze dan staand en vrijwel leeg (ca. 30 bar). Dit voorkomt roestvorming.

 • Keuren
  Laat de duikfles elke vijf jaar keuren.

 

Natpak

 • Spoelen & Drogen
  Spoel het duikpak na elke duik met leidingwater. Laat het duikpak niet in de felle zon drogen, dit is slecht voor het materiaal. het pak droogt in en wordt dun en stug.
  Spoel het pak na afloop van het duikseizoen of minstens één keer per jaar met neopreen-shampoo. Deze shampoo reinigt het pak diep en zorgt er voor dat het weer soepeler wordt.

 

Droogpak

 • Spoelen
  Spoel het droogpak na elke duik af met leidingwater.

 • Ventielen
  Zorg ervoor dat de ventielen schoon blijven door ook deze na elke duik goed af te spoelen met leidingwater. Dat voorkomt lekken en onnodig luchtverlies.

 • Rits
  Zorg ervoor dat de rits soepel blijft lopen door hem regelmatig met speciale wax in te smeren. Vaak wordt deze wax meegeleverd.
  Vraag er anders naar bij je verkooppunt. Gebruik geen smeermiddelen of olie want dat trekt vuil aan.
  Zorg dat de rits bij het oprollen van het pak niet gevouwen wordt.

 • Inflatorslang
  De inflatorslang van een droogpak moet één keer per jaar onderhouden worden, omdat er lekkages kunnen ontstaan door slijtage van de o-ring.

 

 

 

GRATIS VERZENDEN

  Vanaf € 100,-

14 dagen op zicht

  Gratis retourneren bij bestellingen
vanaf € 100,-

NIEUWSBRIEF

  Schrijf je in en blijf op de hoogte van acties & events!