Kopen van een duikpak

 

Er zijn veel verschillende soorten duikpakken op de markt.
De keuze van een goed pak hangt af van de duikbestemmingen, de periode van duiken, de wensen voor de toekomst wat duiken betreft, het budget en ook de eigen gevoelstemperatuur kan bepalend zijn.

Er zijn drie soorten duikpakken:

  1. Natpakken
  2. Semi-droogpakken
  3. Droogpakken

Lees hier ook meer over:

 

Natpak
Een duikpak is nodig om jezelf tijdens het duiken warm te houden.
In een natpak word je letterlijk nat en dat heeft (uiteindelijk) effect op de lichaamstemperatuur en zeker op de gevoelstemperatuur. Je kunt het koud krijgen.
Daarom is het belangrijk dat een natpak als een tweede huid past en aansluit.

  • Dikte van natpak
    Om de keuze van natpak goed te kunnen bepalen is het belangrijk om te bepalen waar het natpak gebruikt gaat worden.
    Natpakken zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende diktematen. De diktemaat is bepalend voor de mate van isolatie en dus voor het warmtebehoud.
    In tropisch water is door de hogere watertemperatuur minder dikte nodig dan wanneer men bijvoorbeeld veel in Nederland duikt.

    Richtlijn:
    Watertemperatuur 28 - 30 graden = diktemaat 1mm - 3mm;
    Watertemperatuur 20 - 27 graden = diktemaat 5mm - 6mm;
    Watertemperatuur 3 - 19 graden = diktemaat 7mm - 8mm;
    Bij een watertemperatuur van 2 graden of lager is een droogpak de beste keuze. Bij een dergelijke watertemperatuur is met een natpak het risico op onderkoeling te groot.
    Let op: de eigen gevoelstemperatuur is mede bepalend voor de keuze van natpak. Heb je het snel koud? Kies dan een dikker natpak.

    Elke watertemperatuur stelt zijn eisen aan het natpak. Het kan zo zijn dat voor Egypte in de winter een natpak van 7mm nodig is, terwijl het in de zomer daar veel aangenamer duikt met een 3mm pak.
    Dit is te ondervangen door in lagen te gaan werken, zodat het niet noodzakelijk is om meerdere natpakken aan te moeten schaffen.
    De bovenste laag zorgt er dan voor dat het natpak nog extra afgesloten wordt, zodat er minder water in het pak komt en je dus minder snel afkoelt.
    In kouder water kan bijvoorbeeld een shorty over het natpak aangetrokken worden.
    Aan de shorty zit vaak een cap, deze zorgt ervoor dat het hoofd warm blijft. Via het hoofd gaat veel lichaamswarmte verloren, dus een cap is in kouder water zeker aan te bevelen.
    Vaak worden natpak en shorty in combinatie verkocht. Sommige merken bieden de componenten echter ook los van elkaar.
    Let wel op: als je de shorty zonder natpak gebruikt zal deze niet goed aansluiten op het lichaam. De shorty is gekocht om over een natpak te passen. Zonder het natpak zal de shorty te ruim zijn. Bovendien biedt een shorty minder bescherming tegen verwondingen.
    Bij het duiken met meerdere lagen moet ook de hoeveelheid lood aangepast worden. Hoe meer lagen, hoe meer lood nodig zal zijn.
    Dit komt door het toegenomen drijfvermogen door de extra laag neopreen van het pak.

  • Pasvorm natpak
    Het belangrijkste van het duikpak is de pasvorm.
    Zoals gezegd moet het natpak als een tweede huid aansluiten, maar wel minimale ruimte geven om squeeze te voorkomen en om water binnen te laten voor de isolatie.
    Hoe minder ruimte, hoe sneller het water is opgewarmd. Maar het natpak moet natuurlijk wel aan te trekken zijn. Trek je het pak echter met gemak aan, dan is het waarschijnlijk te groot.
    Heb je tien minuten nodig, dan is het waarschijnlijk te klein. Maar let op: het gemak is mede afhankelijk van de flexibiliteit van het materiaal waar het pak van gemaakt is.
    Er is geen standaard te geven voor de perfecte pasvorm. Elk merk heeft zijn eigen pasvorm en bovendien is pasvorm persoonsgebonden. Het ene pak zal beter zitten dan het ander.
    Praat met de dealer of verkoper over materiaal en pasvorm. De dealer kan uitleg geven en met jou beoordelen welk pak goed zit en voldoende flexibiliteit geeft om lekker mee te kunnen duiken.
    Probeer overigens het aantal verschillende pakken bij het passen te beperken, want door transpartie van het passen is het tweede pak al lastiger aan te krijgen. Hoe meer pakken, hoe moeilijker het wordt de pasvorm goed te beoordelen.

    Sommige merken bieden ook de mogelijkheid om een pak op maat te laten maken, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.
    Een te groot of te klein pak kan ook vermaakt worden. Maar doe dit pas nadat je er tenminste één keer mee gedoken hebt.
    Pas dan is goed te beoordelen of het nodig is om het pak daadwerkelijk te laten vermaken.

 

Semi-droogpak
In een natpak word je tijdens het duiken nat. Maar in een semi-droogpak word je ook nat.
Het verschil tussen deze twee soorten natpakken zit in de manier waarop de naden gestikt zijn en dus water doorlaten.
De naden van een natpak zijn gelijmd en doorgestikt. De naden van een semi-droogpak zijn gelijmd en daarna aan binnen- en buitenkant gestikt.
Daardoor laten de naden van het semi-droogpak geen water door en zorgen er zo voor dat er minder doorstroom is en het water langer binnengehouden wordt. Daardoor blijft het water in het pak langer warm en jij dus ook. De seals aan een semi-drrogpak (aan mouwen, pijpen en hals) hebben hetzelfde effect.

 

Droogpak
Om ook ’s winters te kunnen duiken in Nederland maken steeds meer duikers gebruik van een droogpak. Zoals de naam al doet vermoeden blijf je tijdens de duik droog in een droogpak.
De keuze voor en van een droogpak is puur persoonlijk. Er is veel verschil tussen de diverse soorten droogpakken. Er is verschil in materiaalsoort, plaatsing van ritssluitingen, ontluchtingsventielen en er zijn droogpakken met en zonder duikschoenen.
De keuze hangt af van de stijl van duiken, de duikbestemming, gewenste isolatie en de gewenste bewegingsvrijheid.
De isolatie in een droogpak werkt door verwarming van de lucht tussen lichaam en pak. Dit noemen we thermische isolatie.
Door deze vorm van isolatie blijft de duiker beter warm en kan dus langere duiktijden maken.
Een bijkomend voordeel is dat bij een tweede duik op dezelfde dag geen nat pak aangetrokken hoeft te worden.

  • Materiaal
    Een droogpak is gemaakt van neopreen of trilaminaat.
    Er zijn ook droogpakken van gevulkaniseerd rubber. Deze worden voornamelijk voor de beroepsduikerij gebruikt omdat ze goed schoon te maken zijn.
    Hier bespreken we alleen de varianten die voor sportduiken en technisch duiken gebruikt worden.
    Het gebruikte materiaal is vooral bepalend voor de flexibiliteit en isolatie van het droogpak.

    Het duiken met een neopreen droogpak komt het meeste overeen met duiken met een natpak. Dit komt doordat het neopreen droogpak beter aansluit en flexibel en rekbaar is.
    Het neopreen droogpak heeft van zichzelf een isolerende werking waardoor er met een minder dik onderpak gedoken kan worden.

    Trilaminaat is stugger dan neopreen. Daarom is een trilaminaat droogpak altijd te groot gemaakt, zodat de duiker zich toch goed kan bewegen.
    Trilaminaat isoleert niet en het onderpak moet dus zorgen voor de isolatie.
    Het voordeel van een trilaminaat droogpak is dat het pak altijd hetzelfde drijfvermogen heeft en er goed mee getrimd kan worden.

  • Pasvorm droogpak
    Bij het passen van een droogpak is het belangrijk om op te lettenb of de inflator en het ontluchtingsventiel goed te bedienen zijn.
    Ook is het belangrijk te bepalen welke ritspositie bevalt. De rugrits is gemakkelijker bij het aantrekken van het pak, maar moet altijd met hulp van een buddy dichtgeritst worden en beperkt bovendien de bewegingsvrijheid tijdens het duiken. De rits aan de voorzijde geeft meer bewegingsvrijheid en is (meestal) zelfstandig dicht te ritsen. Maar deze sluiting maakt het aan- en uittrekken van het pak lastiger.
    Let op dat het pak niet te strak zit en dat je zelf je vinnen aan kunt doen.
    Controleer ook of de schoenen van het droogpak passen in de vinnen. De schoenen van een droogpak zijn groter dan de natte duikschoenen en dus kan het zijn dat de vinnen niet meer passen.

 

Overstappen = oefenen
Duiken met een droogpak is anders dan duiken met een natpak.
Een droogpak wordt gevuld met lucht en dat heeft effect op het drijfvermogen en op de manier van trimmen.
Met een droogpak moet naast het trimvest ook het pak afgeblazen worden bij een opstijging.
Voor de eigen veiligheid is het raadzaam om eerst onder begeleiding te oefenen met de nieuwigheden van een droogpak.
Ga dus eerst duiken met iemand die ervaring heeft met droogpak-duiken of volg een droogpakspecialty.