Kopen van een trimvest

 

Het trimvest, ook wel trimjacket of BCD genaamd, is de ruggengraat van de duikuitrusting.
Het trimvest zorgt ervoor dat de duikfles(sen) meegedragen kan/kunnen worden.
Het trimvest zorgt er tevens voor dat op elke diepte een neutraal drijfvermogen te realiseren is en het vest zorgt voor drijfvermogen aan de oppervlakte.

Lees hier meer over:

 

Soorten trimvesten
Er zijn grofweg vier soorten trimvesten te onderscheiden.
Het verschil tussen deze soorten heeft voornamelijk te maken met het aantal en de verdeling van de luchtkamers. Daarnaast zit er een verschil als het gaat om het bandenstel.

 • Doorlopend trimvest
  Deze soort komt tegenwoordig niet veel meer voor.
  Dit vest geeft vooral veel drijfvermogen aan de oppervlakte, maar is lastiger aan- en uit te trekken.
 • Front-adjustable trimvest
  Vrijwel alle vesten zijn tegenwoordig front-adjustable.
  Het voordeel van deze vesten is dat ze een verstelbare pasvorm hebben en dat ze makkelijk aan- en uit te trekken zijn.
 • Front adjustable semi-wing
  De semi-wing is een variant van het front-adjustable vest, maar heeft een extra luchtkamer of extensie (wing) die meer horizontaal drijfvermogen mogelijk maakt.
 • Wing
  Bij de wing is het voordeel dat de duiker horizontaal in het water ligt, omdat er alleen op de rug een luchtkamer zit.
  Aan de voorzijde zit alleen een bandenstel waardoor er meer bewegingsvrijheid onstaat.
  Dit type vest werd voorheen voornamelijk door technisch duikers gebruikt bij het duiken met dubbele flessen, maar er zijn steeds meer sportduik-varianten van de wing verkrijgbaar.

 

Inflators & Deflators (ontluchters)

 • Inflators
  De inflator is bedoeld om het trimvest te beluchten en ontluchten en maakt zo het drijfvermogen regelbaar.
  De lucht moet zowel mechanisch als met de mond in het trimvest geblazen kunnen worden.
  Sommige vesten werken met een zgn. octo-inflator. Dit is een octopus en inflator in één. Dit type inflator vervangt de octopus zodat er een slang minder op de ademautomaat zit.
  Beide soorten inflator zijn verbonden met het trimvest door middel van een ribbelslang (de zgn. vouwslang).

 • Deflators (ontluchters)
  Trimvesten kunnen op verschillende manieren ontlucht worden. Alle vesten ontluchten sowieso via de inflator, zoals dat ook tijdens de opleiding geleerd wordt.
  Daarnaast kan een vest één of meer snelontluchters hebben. Hiermee kan snel een grotere hoeveelheid lucht uit het vest verwijderd worden.
  Snelontluchters zitten op de schouder en/of aan de onderkant van de rugzijde van het trimvest.
  Sommige vesten kunnen daarnaast ook nog een trekontluchting hebben, waarmee snel ontlucht kan worden via een staalkabel die door de vouwslang loopt.
  Het is raadzaam om een trimvest aan te schaffen met ook een snelontluchter op de rug, zodat tijdens de duik gemakkelijker ontlucht kan worden.

 • Gecombineerd
  Er zijn trimvesten op de markt waarbij de beluchting en ontluchting gecombineerd zijn in één systeem.
  Het voordeel is dat er geen vouwslang nodig is en beluchting en ontluchting geschieden vanuit een vaste plek op het trimvest.
  Dit maakt het duiken comfortabeler omdat niet gezocht hoeft te worden naar de inflatorslang.
  Het nadeel is dat niet elke buddy dit systeem kent en in noodgevallen niet weet hoe te handelen. Het systeem vereist daarom een extra goede buddycheck.

 

Lood
Er zijn tegenwoordig veel loodgeïntegreerde trimvesten. Het voordeel daarvan is dat er geen afzonderlijke loodgordel nodig is en het lood beter verdeeld kan worden over het lichaam. Wel is het risico op verlies van het lood groter, met alle gevaar van dien. Veel vesten hebben daar inmiddels echter goede oplossingen voor gevonden, waarmee het lood nog wel goed afwerpbaar blijft.

 

Pasvorm
De pasvorm van het trimvest is belangrijk. Is het trimvest te klein, dan kan een negatief drijfvermogen ontstaan. Een te groot trimvest zit onstabiel en kan de duiker makkelijk uit balans brengen.
Houd er bij het passen ook rekening mee dat je in de toekomst gebruik kunt maken van andere duikpakken. Het trimvest moet dan goed te stellen zijn, zodat het bij elke gewenste pakdikte comfortabel zit.

 

Stofsterkte
Trimvesten zijn in verschillende stofsterktes te verkrijgen. De sterkte wordt bepaald door het aantal stiksels in een vierkante centimeter.
De stofsterkte wordt uitgedrukt in denier (of in cordura).
De sterkte kan bij trimvesten oplopen van ongeveer 420 tot 1200 denier of meer. Hoe hoger de deniermaat hoe slijtvaster het trimvest, maar ook hoe zwaarder.
Maak je (veel) duikreizen? Dan kan een lichter trimvest raadzaam zijn. Tegenwoordig komen er steeds meer lichtgewicht trimvesten op de markt.
Doe je (veel) aan wrakduiken? Dan kan een slijtvast trimvest met een hogere deniermaat een goede keuze zijn.